Cizrnový hummus - arabská klasika

Ingredience:
- Cizrna (římský hrách) - 400g
- Tahiny (sezamová pasta) - 4 lžíce
- Česnek - 2 stroužky
- Petržel - 4 lžíce
- Citron - 2 ks
- Olivový olej - 2 lžíce
- Sůl a pepř na dochucení -
Instrukce:
Cizrnu propláchněte studenou vodou, zalijte ji alespoň dvojnásobným množstvím studené vody a nechte ji nejlépe do druhého dne bobtnat. Pak ji zvolna vařte asi 1–1,5 hodiny, dokud nezměkne. Z uvařené cizrny slijte větší část vody, několik lžic si dejte stranou. Cizrnu rozmixujte nebo propasírujte. Do kaše vmíchejte 4 lžíce sezamové pasty (koupíte ji v prodejnách s arabskými potravinami nebo ve zdravé výživě) či rozmixovaných sezamových semínek, 2 utřené stroužky česneku, 4 lžíce jemně nasekané petrželky, šťávu ze 2 citronů, 2 lžíce olivového oleje a podle potřeby ji nařeďte slitou vodou na přiměřeně kašovitou konzistenci. Podle chuti kaši osolte a opepřete, rozdělte na talíře, přelijte lžící olivového oleje a ozdobte cizrnou.
Foto: smagpix.com/cz
Komentáře uzavřeny