Mřížkový koláč s jablky

Ingredience:
- Na těsto
- Hladká mouka - 250g
- Prášek do pečiva - 1/2ks
- Sůl - 1/2 lžičk
- Máslo - 150g
- Med - 2 lžíce
- Žloutek - 2ks
- Na náplň
- Jablka - 6ks
- Citronová šťáva - 1 lžička
- Smetana ke šlehání - 100g
- Vejce - 2ks
- Žloutek - 3ks
- Vanilkový cukr - 2 lžičky
- Cukr - 2 lžíce
- Mandle mleté - 75g
Instrukce:
NA PEČENÍ:
- kulatou formu (průměr 26 cm)
- máslo na vymazání formy
- papír na pečení a suchý hrách na zatížení
Těsto
uhněteme ze všech uvedených surovin a 2 lžic vody. Zabalíme do fólie a 30 minut chladíme v chladničce. Těsto rozválíme a asi 1/5 si odložíme stranou. Zbylým těstem vyložíme dno formy a při tom utvoříme 3 cm vysoký okraj. Propícháme vidličkou a dáme na 20 minut do chladu. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto pokryjeme papírem na pečení a zatížíme sušeným hrachem. Pečeme 10 minut.
Jablka
oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Promícháme s citronovou šťávou.
Odebereme 1 lžíci smetany a odložíme ji. Zbylou smetanu promícháme s vejci, 2 žloutky, vanilkovým cukrem a cukrem. Přidáme mandle. Směsí potřeme koláč a poklademe jablky.
Mřížku
vytvoříme z odloženého těsta: Nakrájíme proužky, které rozložíme na koláč příčně a podélně. Zbylý žloutek promícháme se zbytkem smetany a potřeme mřížku. Koláč pečeme asi 20 minut při 200 °C.
Komentáře uzavřeny