Mušle na vavřínu s koňakem

Ingredience:
- Mušle slávky - 1000g
- Cibule bílá - 100g
- Řapíkatý celer - 100g
- Koňak - 2 cl
- Voda - 2 cl
- Čerstvý bobkový list - 3g
- Hořčičné semínko - 2g
- Celý pepř černý - 2g
- Sůl - 2g
- Rybí omáčka - 1 cl
Instrukce:
Na osobu počítáme kilo mušlí, ale může být i méně. Mušle vyperte ve slané vodě a zbavte byssových vláken a nečistot. Jsou-li mušle špatné (buďto se samy otevřely nebo páchnou), vyhoďte je. Do hrnce dáme nakrájenou zeleninu a koření, mírně osolíme a přidáme dle chuti rybí omáčku. Hrnec dáme na prudký oheň a vaříme pod pokličkou cca 6 minut. Mušle protřepeme a zkontrolujeme, zda jsou otevřené. Zalijeme koňakem. Rovnou servírujeme buď v hrnci, nebo v hlubokém talíři. Přílohou může být bílé pečivo, rozpečená česneková bageta, ale nejlepší jsou nadvakrát smažené belgické pommes frites, třeba i s majonézou. Executive chef Belgian Beer Cafe Les Moules Vladimír Honzák doporučuje mušle na vavřínu s koňakem Pralinky, pivo, mušle, to jsou pravděpodobně nejčastější asociace, které se laikovi vybaví při vyslovení sousloví belgická kuchyně. Belgická kuchyně se do povědomí většiny Čechů zapsala méně výrazně než proslulá gastronomie sousední Francie. Mnohé receptury jsou ale francouzskou kuchyní výrazně ovlivněny, jen tam, kde Francouz použije víno, například při dušení masa, Belgičan bez váhání nalévá pivo. Hojně se v belgické kuchyni objevují mořské plody. Konkrétně mušle jsou nejtypičtějším a současně nejoblíbenějším pokrmem Belgičanů. Na pivu, na cibulce, se smetanou, na víně, na zelenině, na řapíkatém celeru nebo na česneku... způsobů, jak delikátní slávky upravit, znají Belgičané nespočet. Některé z nich je možné ochutnat i v centru Prahy v belgické restauraci Belgian Beer Café Les Moules. Zdejší šéfkuchař Vladimír Honzák doporučuje tradiční mušle na vavřínu s koňakem. A přidává i následující recept:
Komentáře uzavřeny