Tvarohová zebra

Ingredience:
- Hera nebo podobný tuk (rozustit) - 100g
- Moučkový cukr - 100g
- Vejce - 1 ks
- Sůl - 1 špetka
- Mouka polohrubá - 225g
- Náplň
- Tvaroh polotučný - 1 kg
- Zakysaná smetana - 1 kelímek
- Mléko - 150 ml
- Moučkový cukr - 150g
- Vejce - 2 ks
- Vanilkový puding - 1,5 balíčku
- Vanilkový cukr - 1 ks
- Kakao holandského tipu - 3 lžíce
Instrukce:
Těsto: Všechny suroviny bez mouky dáme do šlehací mísy a ručním šlehačem vyšleháme, až se suroviny spojí. Stejně dobře by šla použít šlehací metla. Nakonec vsypeme mouku a vyšleháme v hladké těsto. Těsto rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru.
Náplň: Do šlehací nádoby (měla by stačit dvoulitrová) vyklopíme tvarohy, zakysanku, cukry a vejce. V hrnečku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka, po rozmíchání také vlijeme do nádoby a šlehačem (nebo metlou, ale je toho hodně!) vyšleháme na hladký krém. Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní šlehací přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, nejprve zamícháme a pak důkladně zašleháme, aby nebyly kakaové hrudky. Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém. Lžíci vylejeme vždy doprostřed, jako na fotce nahoře. Kdyby byl krém hodně hustý a tvořil “kopec”, můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh si sedne do roviny. Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.
Pečení: Vyhřejeme troubu a pečeme na horkovzduch při na 175 stupňů Celsia po dobu 60 minut. Pečeme li klasickou troubou na dolní a horní ohřev, nastavíme teplotu na 190 stupňů na vyhřátí trouby i pečení. Klasicky můžeme zkusit párátkem doprostřed koláče, ale po hodině pečení už tvaroh lepit nebude. Kraje tvarohu trochu zhnědnou. Asi za 10 minut, nebo i déle po vyndání z trouby odstraníme zapínací obruč, pokud se někde koláč sám neodlepil, pomůžeme nožem a objedeme koláč dokola. Necháme ho důkladně vychladnout na dně formy položené na mřížku.
Komentáře uzavřeny