Vaječná tlačenka

Ingredience:
- Forma na cca 600 ml -
- Lak z okurek Efko - 100 ml
- Majonéza - 100 ml
- Jogurt - 100 ml
- Vejce natvrdo - 4 ks
- Okurky Efko Delikates - 200g
- Šunka plátková - 50g
- Mrkev - 1/2 ks
- Citrónová šťáva -
- Sůl -
- Želatina prášková - 20g
Instrukce:
1 okurku a mrkev nakrájíme na co nejjemnější nudličky (julliene), nudličky z mrkve krátce povaříme v osolené vodě, přecedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Želatinu nasypeme do silnostěnné sklenice a zalijeme 50 ml studené vody a rychle a dobře promícháme, aby želatina nabobtnala. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do mikrovlnné trouby rozpustit (nesmí se vařit!). 30 ml láku z okurek lehce nahřejeme a dáme do ní ¼ želatiny. Přidáme k tomu nudličky okurek a mrkve, promícháme a nalijeme to do formy a necháme ztuhnout. Do další mísy namícháme majonézu s jogurtem a nejlépe ve vodní lázni necháme směs lehce nahřát, aby měla alespoň 25-30 stupňů Celsia a přimícháme do směsi zbytek rozpuštěné želatiny. Mezitím nakrájíme 2 vajíčka a zbylé okurky na kostičky, šunku nakrájíme na nudličky a vše přidáme ke směsi. Můžeme dochutit citrónovou šťávou a solí. Na závěr vlijeme tuto směs na zatuhlý základ želatiny se zeleninou. Tlačenku zakryjeme potravinovou fólií a dáme do chladu na 4 – 5 hodin ztuhnout. Před podáváním nahřejeme formu pod teplou vodou dnem vzhůru, vyklopíme a ostrým nožem krájíme na jednotlivé plátky, které můžeme dozdobit rukolou či jinou oblíbenou bylinkou.
Komentáře uzavřeny