Vepřová kotleta s cikorkovou glazurou

Ingredience:
- Cukr krupice - ¼ hrnku
- Šalotka, oloupaná a na drobno nakrájená - 2 ks
- Jablečný džus (neslazený) - 1/3 hrnku
- Ocet z červeného vína Carbonell Red Wine Vinegar (případně jablečného Carbonell Cider Vinegar) - 1/4 hrnku
- Kuřecí vývar - 1 hrnek
- Sůl a pepř na dochucení -
- Cikorka (pražená drcená čekanka) nebo Melta - ¼ hrnku
- Olivový olej ke smažení Bertolli Classico - 1 lžíce
- Vepřové kotlety (á 180g) - 4 ks
- Extra panenský olivový olej Bertolli Originale -
Instrukce:
Očištěné vepřové kotlety nařízneme po stranách a zalijeme extra panenským olivovým olejem. Kotlety osolíme, opepříme a dáme stranou marinovat (min.30 minut).
Do pánve vsypeme cukr a zahříváme tak dlouho, dokud se nevytvoří karamel. Přidáme nakrájenou šalotku, jablečný džus a ocet. Za stálého míchání vaříme, až se vypaří tekutina. Pak přidáme kuřecí vývar a vaříme do doby, kdy se nám poměrná část tekutiny vypaří. Poté osolíme, opepříme a vmícháme cikorku. Povaříme do husté konzistence a přecedíme.
Ve větší pánvi rozpustíme olivový olej, přidáme marinované kotlety a důkladně osmahneme z každé strany do tmavohněda (cca. 5minut na každé straně).
Hotové kotlety dáme stranou, necháme je na pár minut odležet a pak potíráme z obou stran cikorkovou glazurou. Ihned podáváme.
TIP šéfkuchaře Romana Hadrbolce:
„Pro ozvláštnění receptury zkuste použít místo vepřové kotlety dušenou šunku.“
Komentáře uzavřeny