Vodňanská kachna na pomerančích

Ingredience:
- Mladá kachna z Vodňan -
- Cibule - 1ks
- Med - 500g
- Slanina - 200g
- Pomeranče 4ks - 4 ks
- Smetana 33% - 1/2l
- Máslo - ½ kostky
- Bílé víno Chardonnay - 400 ml
- Skořice, jalovec, sladká červená paprika -
Instrukce:
Vodňanskou kachnu řádně očistíme, stehna a prsa prošpikujeme anglickou slaninou.
Do plátku slaniny vložíme polovinu očištěné cibule a vložíme do kachny. Prosolíme i uvnitř, zasypeme červenou paprikou a vložíme do pekáčku. Druhou polovinu cibule vložíme do pekáčku volně. Rozkrojíme všechny pomeranče a 4 půlky použijeme na šťávu. Vymačkanou šťávou z pomeranče pokapeme celou kachnu a to i uvnitř.
Zbývajícími pomeranči kachnu obložíme. Celou pečeni přelijeme medem, ten pak doléváme i během pečení. Přidáme 4 bobulky jalovce. Nakrájíme plátky másla, kachnu jimi poklademe a dáme do vyhřáté trouby. Doporučujeme podlít 2dcl bílého vína a vodou. Pečeme při 190°C cca 1,5 až 2h do zlatova a ke konci pečení zvýšíme teplotu na 220°C.
Při pečení kachnu často obracíme.
Po upečení kachnu vyjmeme ze základu. Zbylou šťávu restujeme na ohni, až se uvolní tuk, vyjmeme pomeranče a zastříkneme zbytkem vína. Opět restujeme a poté zasypeme moukou. Restujeme do zpěnění, jakmile začne mouka zlátnout, zalijeme vodou a necháme provařit. Dochutíme solí a scedíme. Scezenou omáčku stále vaříme pomalým varem, omáčka má oranžovou pomerančovou barvu. Do provařené omáčky vlijeme smetanu a zjemníme. Dochutíme solí.
Kachnu ozdobíme rozkrojeným pomerančem a servírujeme spolu s omáčkou.
Podáváme s opékanými nebo smaženými plátky brambor.
TIP:
Vhodným nápojem je Grand Marrnier nebo bílé polosuché víno.
Komentáře uzavřeny